Vocht vasthouden! Weegresultaat tegengevallen? Niet getreurd!

Warm weer betekent vaak warme slaapkamers, zweten en veel dorst. Doordat je vocht vasthoudt kunnen de weegresultaten wat tegenvallen, want vocht heeft natuurlijk ook gewicht en daardoor lijkt het alsof je minder bent afgevallen. Maar maak je geen zorgen! Het belangrijkste is dat jouw vetpercentage naar beneden gaat. Want daar wil je tenslotte vanaf. Veel mensen zijn zo gefocust op de absolute kilo’s dat ze heel erg teleurgesteld kunnen raken als dat getalletje niet ver genoeg gedaald is. Focus je liever op het vet dat je verliest en de spieren die je dankzij de eiwitten opbouwt, want daardoor krijg jij een prachtig silhouet.

Als je vocht vasthoudt betekent dat dat de verhoudingen in je lichaam dus tijdelijk uit balans kunnen zijn. Hierdoor kan de weegschaal bijvoorbeeld aangeven dat je niet zo veel bent afgevallen, terwijl je dat dus wel degelijk bent. Voor een betrouwbaar resultaat raad ik je aan om 1 keer per week op een vaste dag en tijdstip jezelf te wegen!

Tips om te voorkomen dat je vocht vast gaat houden en om vocht af te drijven

 • Eet niet te veel zout. Strooi niet overal zout op, kook zoveel mogelijk vers, laat kant- en klaarmaaltijden staan en beperk het aantal etentjes buiten deur. Als je het PS. food & lifestyle programma volgt, is het advies is om maximaal 1 tl zout per dag aan het eten toe te voegen. Daarnaast mag je wel iedere dag een kopje bouillon drinken als je je toch wat flauw voelt.
 • Drink voldoende. Dat wil zeggen 1,5-2 liter water per dag. Is het heel warm en zweet je meer? Dan kun je beter 2,5 tot 3 liter water drinken. Raak je een beetje uitgekeken op die neutrale smaak van water? Natuurlijk kun je er ook iets aan toevoegen waardoor het een stuk lekkerder wordt: plakjes komkommer - verse munt (ook lekker in de thee) - schijfjes limoen of citroen - Vanaf fase 2: vers (zomerfruit) zoals frambozen, aardbeien of meloen.
 • Drink je graag thee? Dan kun je het beste brandnetelthee drinken voor een vochtafdrijvend effect. Hierin zit namelijk vitamine C, magnesium, flavonoïden, foliumzuur en ijzer. Dit zijn allemaal stoffen die je helpen om overtollig vocht kwijt te raken. Ook kun je kiezen voor venkelthee of groene thee.
 • Eet veel (vochtafdrijvende) groenten. Dit kunnen alle groentes zijn, maar in het bijzonder: bleekselderij, tomaat, komkommer, venkel en asperges. Kijk voor lekkere recepten met deze groentes eens op de receptenpagina van PS. food & lifestyle!
 • Beweeg voldoende. Ga lekker een stukje wandelen in het bos of op het strand, ga lekker sporten of doe mee met dat potje badminton op de camping. Dit stimuleert je doorbloeding, waardoor overtollig vocht beter afgevoerd kan worden.
 • Neem een wisseldouche. Je moet er best heldhaftig voor zijn, maar als je koud en warm water afwisselt in de douche, stimuleer je ook je doorbloeding.
 • Leg je ledematen omhoog. Dit helpt om het overtollige vocht af te drijven, omdat het op deze manier beter kan wegstromen. Leg bijvoorbeeld een kussen onder je benen op bed op of de bank. Als je juist vocht vasthoudt bij je armen of handen zorg dan dat die wat hoger liggen, bijvoorbeeld in een fijne stoel met hoge leuningen of gebruik hierbij ook een kussen.
 • Zorg ervoor dat je een gezond gewicht krijgt.

 Hulp nodig? Je kunt altijd eens contact opnemen!

PS. Food & Lifestyle - Body Care Dordrecht – www.bodycaredordrecht.nl - 0641964914

Meten is weten

Jouw gewicht op de weegschaal zegt niet alles. Daarom is het belangrijk om bij je coach een lichaamsmeting te doen, zodat je ziet hoe jouw vocht-, vet- en spiermassa in verhouding tot elkaar zijn. Én hoe ze veranderen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je gewicht een week gelijk blijft, maar dat je vetpercentage is afgenomen en je spiermassa stijgt. Je bent dan super goed bezig, maar dat is op een gewone weegschaal helemaal niet te zien!

Hoe kan je lichaamssamenstelling eruit zien?

Vergeet vooral niet dat ieder lichaam anders is, maar onderstaande percentages zijn gemiddeld en gezond:

 • Een gezond vetpercentage bij vrouwen ligt tussen de 21 en 35%. Bij mannen is dit zelfs veel lager en ligt het tussen de 8 en 24%, dit komt omdat zij relatief meer spiermassa hebben. - Bij vrouwen ligt de normale spiermassa ongeveer tussen de 34 en 44%. Bij mannen ligt de normale spiermassa tussen de 40 en 48%.
 • De optimale vochtpercentages liggen bij vrouwen tussen de 45-60% en bij mannen tussen de 50-65%. Vocht wordt deels dubbel gerekend, dit komt doordat je spieren ook grotendeels uit vocht bestaan. Dit is ook de reden dat wanneer je het vet-, spier- en vochtpercentage bij elkaar optelt je boven de 100% kan uitkomen.

Bij de metingen rekenen we met kilogrammen vet, spier en vocht. Zo kunnen we het verloop in jouw metingen goed meten. De percentages geven alleen aan of je binnen de normaalwaarden valt.

Ben je benieuwd naar jouw lichaamssamenstelling? Maak een vrijblijvend een afspraak.

www.bodycaredordrecht.nl 

Met slanke groet, Joyce 

Skin Blade

Tijdens de nieuwe CO2 Treatment van DÉCAAR, maken wij ook gebruik van de DÉCAAR Ultrasonic
Skin Blade. Dankzij deze Skin care tool komen werkstoffen nog beter en dieper in de huid terecht. Dit
maakt de CO2 Treatment nog krachtiger.

Wat doet de Skin Blade?

De Ultrasonic Skin Blade vergroot het resultaat van iedere DÉCAAR Treatment.

 • Dieptereiniging van de huid.
 • Insluizen van werkstoffen.
 • Verbeteren van de elasticiteit en huidstructuur.
 • Verwijderen van comedonen.
 • Verfijnen van de poriën-
 • Verminderen van rimpels.

Het resultaat? Een prachtig stralende en frisse huid.

 

1. Zorg voor een goede bodem.

Neem voor het stappen een koolhydraatarme maaltijd.Denk hierbij bijvoorbeeld aan een goed gevulde maaltijdsalade of een uitsmijter van twee eieren met groenten.

2. Kies koolhydraatarme drankjes

Uiteraard is het beter om helemaal geen alcohol te drinken. Wanneer je er toch voor kiest om alcohol te drinken dan bevatten droge witte wijn of sterke drank gemixt met light frisdrank de minste koolhydraten. Bier bevat erg veel koolhydraten. Van een klant kreeg ik de tip om bier aan te lengen met spa rood. Door het koolzuur merk je het verschil bijna niet. Dit kan trouwens ook met witte wijn. Let op, wanneer je op dieet bent zul je de alcohol een stuk sneller voelen. Wees hier dus matig mee, dat scheelt meteen ook heel veel calorieën.

3. Neem geen gepaneerde snacks, zoals een kroket

Bij het snacken kun je het beste kiezen voor een koolhydraatarme snack, zoals één of twee frikadellen, shoarma zonder broodje, haring met uitjes of kebab met een salade. Laat friet liever staan, dit bevat heel veel koolhydraten.

4. Kies voor witte sauzen i.p.v. rode

Vaak wordt gedacht dat rode sauzen beter zijn dan witte sauzen. Rode sauzen leveren inderdaad minder vet, maar wel veel meer koolhydraten. Kies dus liever voor witte sauzen zoals mayonaise of knoflooksaus.

Een hele fijne carnaval toegewenst!

Heb jij ook het voornemen om na de carnaval te starten met afvallen, zodat je deze zomer wél in je bikini/zwembroek past?

1. Waarom is het reinigen van de huid zo belangrijk?

In elke huidverzorgingsroutine is reiniging altijd de eerste stap. We vinden het allemaal fijn om te weten dat we lekker schoon en fris zijn, maar wat voor routine is er nodig om de huid daadwerkelijk gezond, mooi en stralend te maken en behouden? Je leest het in onze nieuwe blog over waarom het reinigen van de huid zo belangrijk is!

2. Wat zit er na een dag allemaal op de huid?

Dode huidcellen: Onze huid heeft natuurlijke processen voor regeneratie (vernieuwing) van de huid. Deze processen vinden elke dag plaats (voornamelijk gedurende de nacht). Dode huidcellen worden naar de oppervlakte geduwd terwijl nieuwe huidcellen ze vervangen. Na een dag, maakt niet uit wat je gedurende deze dag hebt gedaan, zit er dus een laagje van dode huidcellen op de huid.

Bacteriën: Wist je dat er onderzoek is geweest naar hoeveel keer per dag jij je gezicht aanraakt? Dit schijnt maar liefst 300 (!) keer te zijn! Stel je eens voor hoeveel bacteriën er op deze manier van je handen naar je gezicht worden overgebracht. Niet echt een fijn idee. Deze bacteriën kunnen zorgen voor ontstekingen zoals puistjes. Daarnaast kan ook de barrièrefunctie verstoord raken, waardoor de huid minder goed beschermd is tegen externe invloeden.

Make-up: De meeste van ons dragen gedurende de dag make-up. Vooral foundation kan na een lange dag behoorlijk diep in de poriën terecht komen. Hierdoor raakt de huid verstopt, met allerlei nare gevolgen van dien (zoals vroegtijdige huidveroudering).

Luchtvervuiling: Daar waar dit een aantal jaar geleden vooral in de grotere steden een probleem vormde, maakt het nu niet meer uit waar je woont. Jouw huid ontkomt helaas niet aan luchtvervuiling. Onderzoek wijst uit dat fijnstofdeeltjes en –druppels, die bestaan uit metalen, zuren en chemicaliën, invloed hebben op de huid. Bij mensen met huidaandoeningen kunnen deze fijnstofdeeltjes zorgen voor een toenemende gevoeligheid. Ook een droge huid kan nog droger worden door de agressieve deeltjes in fijnstof. Geen prettig idee om hiermee dus lekker je bedje in te stappen. Alleen met water was je deze stoffen helaas niet van de huid.

3. Waarom is het belangrijk om ’s avonds de huid te reinigen?

Alle bovengenoemde punten zorgen ervoor dat de huid aan het einde van de dag behoorlijk vies is. Naast dat het gewoon geen fijn idee is om zo te moeten gaan slapen, wens je huidproblemen zoals puistjes, roodheid en een doffe en vale huid te voorkomen.

Daarnaast zijn er nog een aantal belangrijke redenen om ’ s avonds de juiste reiningsroutine te volgen:

Regeneratie: de huid zit gedurende de avond in de regeneratieve fase. Je huid is druk aan het werk zichzelf te herstellen en zuurstof is een cruciaal onderdeel van dit proces. Hoe meer viezigheid er op de huid zit, hoe minder zuurstof de huid kan bereiken. Studies hebben aangetoond dat deze nachtelijke processen essentieel zijn voor het vermogen van de huid om de zichtbare tekenen van veroudering te bestrijden.

Haal het maximale uit je skincare: anti-aging serums en crèmes die je 's nachts aanbrengt werken veel beter op een schone huid, waardoor de serums tot in de poriën kunnen doordringen. Zonder make-up en de vervuilende stoffen van de dag te verwijderen, zijn de poriën verstopt en kunnen ze geen infusies van antioxidanten en andere belangrijke voedingsstoffen ontvangen. Verstopte poriën kunnen na verloop van tijd zelfs groter en zichtbaarder worden.

Hogere lichaamstemperatuur: Gedurende de nacht stijgt de lichaamstemperatuur. Hierdoor is de huid vatbaarder voor uitdroging. Een goede hydratatie is essentieel voor een jonger uitziende huid. Daarom is het van cruciaal belang om voor het slapengaan een vochtbindende crème aan te brengen en door te reinigen voordat je deze crème aanbrengt, kan deze doordringen en goed werken. Waarom is het belangrijk de huid in de ochtend te reinigen? Het is gemakkelijk in te zien waarom een nachtelijke reinigings- en huidverzorgingsroutine belangrijk is.

Maar hoe zit het met de ochtend? De nachtelijke processen zoals hiervoor omschreven, hebben hun uitwerking op de huid wanneer je weer wakker wordt. Terwijl je huid zich 's nachts verjongt en herstelt, blijft er een laagje dode huidcellen, afvalstoffen en (vet) talg achter. Door je gezicht met alleen water te reinigen, wordt slechts 55% van dit vuil verwijderd! Gebruik dus ook in de ochtend een passende reiniging en lotion. Waarom een reiniging & lotion?

Het belang van reiniging is in deze blog uitvoerig besproken. Wil jij de allerbeste resultaten en verzekerd zijn van een schone huid? Dan is het gebruik van een lotion na een reinigingsproduct, essentieel. Kies voor één van de DÉCAAR reinigers, zoals de Purifying Cleansing Gel (gemengde en vette huid), de Delicate Foam Cleanser (gevoelige huid), of de Cleansing Milk (droge huid). Deze reinigers verwijderen make-up, talg en vuiligheid op een zachte wijze van de huid, zonder de huideigen functies aan te tasten. Een lotion verwijdert de laatste restjes van de reiniger en brengt de pH-waarde weer in balans.

De Phyto Lotion (gemengde en vette huid) zorgt er daarnaast voor dat ontstekingen en een vettige glans zichtbaar worden verminderd. De PH Balancing Lotion verzorgt de huid daarentegen intensief.